Van hozzáférése? | lépjen be
AGROMILK Analitikai Kft. - Foss tej, hús és boranalizáló műszerek: Winescan, Oenofoss, Milkoscan, Foodscan
Foss0afossprofiannborcfmmprofoss

Boranalizáló műszerek

borlista

A Foss háromféle FTIR elven mérő műszert gyárt a borászatok számára, a különbség a mért paraméterek számában van. 

A csúcskategória a 24 paramétert mérő újgenerációs WINESCAN, a középső az új, 14 paramétert mérő OENOFOSS , a legkisebb pedig az 5 paramétert mérő GO .Kérjük kattintson az alábbi linkekre:

Winescan - 24 paraméter fél perc alatt 

Oenofoss- 14 paraméter 2 perc alatt


GO- 5 paraméter 3 perc alatt

22
03
2019

Mérési elv:  FTIR (  Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia )

Sebesség : 3 perc/minta, ezalatt az összes felsorolt komponenst egyidejűleg méri!

Reagenseket  ,enzimeket , fogyóanyagokat a méréshez nem használ , így az egy mintára vetített mérési költség nulla forint !

Kalibráció:

A készülék egyedülálló értéke a több, mint 10 millió eurós költséggel és 105 ezer referenciamintával kifejlesztett  gyári kalibráció, így helyi kalibrációs munkára nincs szükség , a készülék a beüzemelés után azonnal üzemszerűen használható !Enzimek, fogyóanyagok nélkül,  három  perc alatt egyidejűleg méri az alábbi  paramétereket:5 paraméter mustban:


- BRIX cukor

- almasav

- összes titrálható sav

- nitrogén

- pH


5 paraméter készborban:


- etilalkohol

-összes titrálható sav

-illósav

-almasav

-glükóz+ fruktóz

18
08
2017

Mérési elv:  FTIR (  Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia )

Sebesség : 30 másodperc/minta, ezalatt az összes felsorolt komponenst egyidejűleg méri!

Reagenseket  ,enzimeket , fogyóanyagokat a méréshez nem használ , így az egy mintára vetített mérési költség nulla forint !


Kalibráció:

A készülék egyedülálló értéke a több, mint 10 millió eurós költséggel és 105 ezer referenciamintával kifejlesztett  gyári kalibráció, így helyi kalibrációs munkára nincs szükség , a készülék a beüzemelés után azonnal üzemszerűen használható !


Enzimek, fogyóanyagok nélkül, fél perc alatt egyidejűleg méri az alábbi  paramétereket:


24 paraméter mustban:

-glicerin
-redukáló cukor 
-glükóz+fruktóz
-glükóz
-fruktóz
-összes titrálható sav
-illósav
-almasav
-tejsav
-borkősav
-citromsav
-glükonsav
-szorbinsav
-borostyánkősav
-extrakt
-sűrűség(fajsúly)
-pH
-alfa-amino nitrogén
-ammónia
-antocianinok
-kálium
-folic C index (összes polifenol)
-fermentatív savasság
-színintenzitás *

9 paraméter erjedő mustban:


- CO2
- fajsúly
-etanol
-glükóz+fruktóz
-almasav
-redukáló cukor
-pH
-összes titrálható sav
-illósav


23 paraméter készborban:

-etanol
-metanol
-CO2
-glicerin
-redukáló cukor 
-glükóz+fruktóz
-glükóz
-fruktóz
-összes titrálható sav
-illósav
-almasav
-tejsav
-borkősav
-citromsav
-glükonsav
-szorbinsav
-extrakt
-sűrűség(fajsúly)
-pH
-folic C index (összes polifenol)
-szabad SO2 *
-összes SO2 *
-színintenzitás *


*: a szabad és az összes kén , illetve  a színintenzitás opcionális  paraméterek,  az alapár ezeket nem tartalmazza.


A készülék automata mintaadagolós változatban is kapható.

Megtakarítás:

A készülék fizikai elven mér, a molekuláris kötések elektromágneses abszorpciója alapján ( lásdA működési elvről  menüpont) ,ezért a méréshez semmilyen reagenst, enzimet, fogyóanyagot nem használ, a mérés költsége nulla Forint.
Ez egy kis pincészet esetén is többmillió Forintos éves megtakarítást jelent a rendkívül drágán és nehézkesen üzemeltethető enzimatikus boranalizáló műszerekhez képest.
Ez az oka, hogy szinte minden közepes és nagyobb hazai pincészet és szolgáltató labor ma már kizárólag  csak Foss műszereket használ, a méregdrága mérési költséggel dolgozó  enzimatikus készülékek pedig  kikoptak mind a külföldi , mind pedig a hazai pincészetekből.
 
A Winescan nagy előnye, hogy a számítástechnikai eszközök és a Windows gyors elavulása és rövid élettartama  miatt nem beépített, hanem helyben beszerezhető külső számítógépet használ, ami bármikor lecserélhető, így mindig a legkorszerűbb számítógépen és Windows verzióval tudunk dolgozni. Ennek köszönhetően a Winescan akár 10-20 évig is használható és korszerű marad, szemben a beépített számítógépet használó érintőképernyős műszerekkel, amelyek emiatt  3-4 év alatt elavulnak .
Mivel a külső számítógépen magyar nyelvű Windows fut, ezért kezelése egyszerű , az adatokat pedig automatikusan exportálhatjuk Excelbe vagy helyi hálózatba további adatfeldolgozás céljából.Referenciák: 

Már több, mint 50 Winescan üzemel Magyarországon, többek között olyan neves, díjnyertes borászatok  és szolgáltató laborok használják évek óta, mint pl.  a Sauska, Bock, Vylyan, Gere, Törley Pezsgőpincészet , Tokaj Kereskedőház,  Grape Wine, Schiszler, Bognárvin,  Kiskunvin,  Palásti Pincészet , Szent Imre Pincészet, Cellarius,  Diagnosticum labor Tokaj, az Eszterházy Károly Egyetem Egerben, illetve a Vinartis borászati szaküzlet és szolgáltató laborhálózat a Villányi és Kiskőrösi laborjában.


További információ, műszaki adatok , gyári prospektusok angol nyelven az alábbi linkekre kattintva érhetők el:
28
07
2017

Mérési elv:  FTIR   ( Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia )Sebesség : 2 perc/ mintaReagenseket , enzimeket, fogyóanyagokat nem használ, nyitott küvettája van, azaz nincs zárt áramlási rendszere, így cserélendő kopóalkatrészei nincsenek, ezért nincs üzemeltetési és fenntartási költsége !Kalibráció: 

105 ezer referenciamintával készült gyári kalibráció, így helyi kalibrációs munkára nincs szükség , a készülék a beüzemelés után azonnal üzemszerűen használható !


Reagensek, enzimek , fogyóanyagok nélkül, 2 perc alatt  egyidejűleg méri az alábbi  paramétereket :

11 paraméter mustban:

-Brix cukor
-összes titrálható sav
-almasav
-borkősav
-illósav
-glükonsav*
-fajsúly *
-alfa-amino nitrogén *
-ammónia *
-pH *
-OD280 polifenol index*

5 paraméter erjedő mustban:

-etanol
-glükóz/fruktóz
-összes titrálható sav
-almasav 
-illósav 


14 paraméter készborban:

-etanol
-összes cukor
-összes titrálható sav
-almasav
-illósav
-tejsav
-fajsúly
-extrakt
-pH *
-glükóz *
-fruktóz *
-színintenzitás  *
-OD280  polifenol index*
-Összes cukor a 40-250 g/l tartományban*


* : opcionálisan megvásárolható  paraméter, az alapár nem tartalmazza


Megtakarítás:

A készülék fizikai elven mér, a molekuláris kötések elektromágneses abszorpciója alapján ( lásd  A működési elvről  menüpont) ,ezért a méréshez semmilyen reagenst, enzimet, fogyóanyagot nem használ, a mérés költsége nulla Forint.
Ez egy kis pincészet esetén is többmillió Forintos éves megtakarítást jelent az igen drága  enzimekkel, reagensekkel működő más tipusú boranalizáló műszerekhez képest.
Ez az oka, hogy szinte minden közepes és nagyobb hazai pincészet ma már kizárólag  csak Foss műszereket használ, a mérésekhez drága gyári fogyóanyagokat  ,enzimeket használó , ezért méregdrágán üzemeltethető enzimatikus készülékek pedig kikoptak a hazai és a külföldi borászatokból is.

Az Oenofoss  nagy előnye, hogy a számítástechnikai eszközök és a Windows gyors elavulása és rövid élettartama  miatt nem beépített, hanem helyben beszerezhető külső számítógépet használ, ami bármikor lecserélhető, így mindig a legkorszerűbb számítógépen és Windows verzióval tudunk dolgozni. Ennek köszönhetően az Oenofoss  akár 10-20 évig is használható és korszerű marad, szemben a beépített számítógépet használó érintőképernyős műszerekkel, amelyek emiatt  3-4 év alatt elavulnak .
Mivel a külső számítógépen magyar nyelvű Windows fut, ezért kezelése egyszerű , az adatokat pedig automatikusan exportálhatjuk Excelbe vagy helyi hálózatba további adatfeldolgozás céljából.

 

Referenciák:

Már több, mint 60 Oenofoss üzemel Magyarországon, többek között olyan neves, díjnyertes  borászatok és szolgáltató laborok használják évek óta, mint pl. Mészáros Pál Szekszárdon , a Pannonhalmi Apátság, Thümmerer, Nyakas, Varsányi , Baron von Twickel, Cézár,  Wekler, Villa Sandahl,  Kristinus , Engross, Boranal, Kiss és Tsa, Móri Borpatika, Garamvári ,  Füleky, Kreinbacher,  Juhászvin, Font Magda labor Soltvadkert , Daugner Edit labor Szekszárd ,  Lapid Marika labor Budafok , Németh labor Badacsony  , Bíborász labor  Villány és sokan mások.

További információ, műszaki adatok, gyári prospektusok angol nyelven az alábbi linkekre kattintva érhetők el: